woensdag, november 09, 2005 

Re: BC [Batak_Cyber] Perasaan Paus Benediktus Terganggu Konflik Poso

Horas ma tontong dihamu..
Mauliate ma hupasahat parjolo disiala tikki jala haradeon muna mambalos email niba dison.

Toho situtu mai nidokmuna ndada nadenggan molo roha i pa-sensitif hu. Palias i..
Alai sattabi.., molo manat nirimangan dibagas roha, da na sai tumagon do roha i sensitif daripada aloanna.
Dilehon Debata pardenggan basa i do dihita hamuliaon ima indra diganup-ganup jolma, ndada so pargunahononkon.. Dilehon tu hita simalolong laho marnida, dilehon dihita pinggol laho marbinege, dilehon di simanjojak rodi simangido laho mangula, jala dilehon tu hita roha jala parbinotoan asa nian boi hita malo manikapi ganup-ganup rupa ni parngoluanta.
Si parguruhononkon ma nian (tarlumobi di tikki nuaeng on) boha asa sensitif & peka parrohaon niba marnida dongan, lingkunganna rodi bangsotta maradophon hadengganon..
Tarida jala tarbereng do takkas di akka pangalaho ni akka pamaretta nuaeng, mururat mulai sian ginjang sahat tu toru.. ba ndada boha asa anggiat nian makmur & sejahtera bangso i di ula nasida, alai holan tu haporluan na sambing do diula jala dijalahi.

Tarsongoni pe songon nidokmuna, "di balik sesuatu yang negatif pasti terkandung nilai positif" dang sude i tikkos.. Ala relatif do penilaian ni sisongoni. Sian bariba dia iba manatap.. ndada boi patudoson sude na i.

Anggo suhut-suhutan ni si Saulus on adong ma saotik hubege nauju i di tikki sikkola minggu.
Ai tarmasuk sibolis naburju do iba on.. Ndada pola ringgas iba manjaha bibel..
Alai tikkos ma nidok muna tarsingot tu Nobilitas i. Ai sian arti ni hata na i pe nian nungga  tarida ndada tersirat disi songon degradasi manang dekadensi.. Ai progress kemajuan do i..
Ba molo najolo 1 ba saonari 2, najolo soadong saonari adong, najolo kelabu ba saonari marrambu-rambu.. ido kan..? (ba pasingot iba molo so tikkos dah... CMIIW ninna bulanda)

Naburuk (masa lalu seseorang) ni sasahalak pe sipata nadenggan do tong botoon jala dang tarjua i ala nungga "terjadi".. 
"Gabe parsiajaran" ninna...
Mancai godang situtu do jolma sisongoni. Sian na kelabu gabe marrambu-rambu tarsiar tu sude luat.. angur goarna jala dihaholongi godang jolma. Gabe impola do i dibahen lao menyemangati jala memotivasi di nadeba.
Suang songoni molo tahatai tarsingot latar belakang ni oppung Ben (Benedict) on di sada diskusi misalna, ba agia didok hamu pe oppung Ben i parkoncing-koncing do tikki gelleng on ninna hamu ndada pola masalah di ahu. Ala dalam context dope pembicaraan i.

Alai molo dang adong huru-huruan, alani barita surat, pittor di dok hamu "si Benedik eks Nazi"..
Ba mandok boha ma songoni ?
Sarupa ma nuaeng ala martaringot hita tu si karejo ni si X, pittor ro hamu mandok.. "bah si X anak Haram i do di pabereng-bereng hamu.." bla bla bla...
Kan nungga sala be ?
Kan takkas do hudok, "anda mendiskreditkan seseorang".
Ala dang di context nasintong hamu manghatahon i.
Kecenderung seperti ini memiliki "tendensi negatif".

Jedi sai sipasombuon ma i ?

Alai molo dihatahon hamu misalna tanggapan muna mengenai surat i, misalna " bah nadenggan ma i, di luat nadao pe ibana tong do diparrohahon hita on.." manang "ah napabilak-bilakkon do i.. didok ibana pe songoni asa masuk barita do... " ba lomo muna ma disi.. Contextnya masih jelas dan pembicaraan ada pada jalurnya.
Dang huboto manang na adong hasrat-hasrat muna na terpendam tarsingot oppung Ben on.. bah bukka hamu ma antong topik naimbaru..

Di dok hamu "Tapi ingat, penghargaan kita kepada seseorang bukan karena predikat yang dipangkunya".
Di balos ni emailhu pe nungga hudok tikki i "...pengungkapan rasa adalah apresiasi yang pantas dihargai..".
Dang domu "persepsi"-ta taringot tu "menghargai" dison..

Sian hatakku pe nian nungga dirohamuna, ndada holan predikat umbahen sasahalak gabe diargai. Impola na pe nungga takkas hupatudu "pengungkapan rasa" / "apresiasi".
Sarupa ma nuaeng songon dibalos hamu surat hon... kan namar apresiasi do hamu disurat hi ?
Jala tontu ba ikkon argaiokku do dah tikki jala haradeonmuna..
Imban na di ginjang ni surat hudok hata mauliate jumolo di hamu...
Huargai hamu dang ala marpangkat hamu... (bahkan kenal pun tidak )

"Respek" dohot "penghormatan" do na gabe ruhut ni pangkataionku..
Jolma nasomarsitandaan pe songon hita boi do saling marsiargai.. respek do ahu tu hamuna..
Hurimangi isi ni surat muna denggan jala hualusi muse denggan..
Dang muruk jala bada na hubaen alai hata sipasingot do asa tudenggan na hita sudena..
Songoni pe nang ahu, ba pasingot hamu molo adong sala di parhataan tarlumobi dipangalaho..

Suang songoni ala hudok, ibana "Paus pimpinan umat katolik sedunia" ba tung lak boha pe da..
Nga sai tumimbo ibana... Dang na merendahkan diri ahu alai anggo ahu pribadi mandok ba ikkon hormatan do denggan. Tarlumobi dang kekuasaan jala tirani napinadalan na alai ajaran dame do...
Di adat ta sandiri pe adat batak napinukka ni opputta si parjolo.  Ra nungga diparsiajari hamu.. tarsingot tu partuturan... Ido ondolan jala falsafah ni parngoluan. Ba ikkon hormatan do nadiginjang ni iba.. hormatan damang dainang nang pe jolma biasa do halaki jala dang lobi mulia halaki sian naasing. Suang songoni nang dahahang, anggia dohot iboto..
Molo so hormat iba marnatuatua berarti au anak dur.....
Partuturan ma i...

Margeser hita saotik  adong muse prinsip "dalihan na tolu", manat mardongan tubu molo naeng sangap ho, elek ho marboru molo naeng sonang jala somba marhula-hula.
Sitapuleong pe hdongan tubu mi naikkon do pasangapon ai tampulon aek do na mardongan sabutuha.
Sitapuleong pe iboto mi naikkon do anju onmu ai i do sibungkulan.
Sitapuleong pe hula-hula mi naikkon do somba on ala hula-hula do mula ni mata ni ari binsar.
Hape jolma biasa do halaki jala dang lobi mulia halaki sian naasing
Molo so niulahon do adat i berarti au dang mar....
Adat batak ma i...

Margeser  hita muse tu habangsoon.. tung pe Sitapuleong si SBY-JK i, naik arga ni miak timbo hian, pola marsuri i dok apala holan laho manaropong Ambalat, na ikkon do akkuan jala hormatan halaki sebagai pemimpin ni bangso on..  hape jolma biasa do halaki jala dang lobi mulia halaki sian naasing.. indahan do tong diallang..
Molo so nihormatan pimpinan on berarti hita warga na so loyal...
Habangsoon ma i..

Unang munafik hita...
Haro diambat polisi do sipata, ba olo berubah gabe dewa polisi i...
Tilang...!! holan ninna mabiar hitta..
Mardame ma amang polisi... sala ma au disi nitta...
Dang huboto.. hea do hamu ditilang polisi ?
Molo au hea do.. pasal 20ribu ma hona biasa...

Jedi, udut ni...
Ba nungga be dah.. nungga lam botari on..
Molo tung tanggapi on muna dope tu japri ma bahen hamu ate...
Annon dibollang moderator on hita nadua fuang..
So ditilang hita...
Horas jala gabe..

[[ parhutahuta ]]




On 11/8/05, Petrus Neroponte < hpetrus@telkom.net> wrote:
Horas di dongan parhuta-huta sian hami na di huta,
 
Saya cuman mau bilang, kita itu nggak boleh terlalu sensi, friend. Di balik sesuatu yang kita lihat negatif pasti mengandung nilai-nilai positif, baik itu terbuka maupun tersembunyi. Nah, nilai-nilai ini yang perlu dicari, jangan negatif mulu ya, friend.
 
Masih ingat kan tokoh bernama Paulus, yang sebelumnya bernama Saulus. Kisah seorang tokoh ini begitu vulgar diceritakan dalam buku orisinilnya. Cerita masa lalu yang buruk rupa ini telah menjadi berkat yang extra ordinary bagi banyak orang karena setelah ia bertobat dan 'melayani', ia menjadi teladan bagi banyak orang dalam hal kesalehan, kebaikan dan cinta kasih. Cerita soal Paulus dan jalan hidupnya mungkin akan lain sekiranya ia tidak memiliki latar belakang yang 'buruk rupa'.
 
Begitu pula si Benedik yang sangat anti-Jahudi dan mendedikasikan hidupnya pada organisasi berdarah di 'bona-pasogitnya' perlu ditayangkan ulang, bukan untuk ditutup-tutupi. Unsur kenazian Benedik bisa jadi benang merah yang menghantar pelayanan penggembalaannya ke level extra ordinary ministries, sebagaimana halnya Paulus yang tadinya 'buruk rupa' sebagai efek transformasi yang dialaminya. Nobilitas seseorang berubah justru karena masa lalu yang kelabu.
 
Tapi ingat, penghargaan kita kepada seseorang bukan karena predikat yang dipangkunya. Jika demikian, Anda akan berpeluang menganggap rendah seseorang yang tidak memiliki apa-apa. Benedik sama seperti Anda, adalah manusia biasa yang kemuliaannya tidak melebihi Anda. Dia patut dihargai, patut dikritik, patut dikasihani tapi tidak patut untuk dipuja apalagi disembah.
 
FX. Petrus Neroponte
 

----- Original Message -----
From: [[ parhutahuta ]]
To: Batak_Cyber@yahoogroups.com
Sent: Monday, November 07, 2005 9:55 AM
Subject: Re: BC [Batak_Cyber] Perasaan Paus Benediktus Terganggu Konflik Poso

Horas...
Adakah yang salah jika mengungkapkan perasaan ? Pengungkapan rasa adalah apresiasi yang pantas dihargai.. Sesuatu yang tidak benar itu hendaknya dibilang tidak benar..  sesuatu yang benar hendaknya dibilang benar. Bukan didiamkan seribu bahasa karena diam itu bukan lagi emas... Kalau boleh tau, knp sobat demikian lugasnya men-diskreditkan seseorang ("si benedik eks Nazi") ? Apakah unsur-unsur orba masih melekat erat di sanubari sobat sehingga sebutan si anu eks Tapol si itu eks GAM dan sebagainya dan sebagainya cukup familiar di hati anda ? Tidakkah ada sedikiiiiiiiiiiiiit aja respek untuk menghormati ia selaku Paus pimpinan umat Katholik sedunia ? Saya tunggu tanggapan sobat.. :) Salam damai... [[parhuta-huta]]



******************************************************************************************
Buat yang mau pesan Jaket BC Hub :rihart@sinspec.co.id,rihartcrystal@makalot.com.tw,021-5990443 & 08567000490 or rihart2001 ( YM )

Untuk Pembayaran Jaket BC :
Tommy Lond Togi Parsaoran,Bank Mandiri Cab.Thamrin 103-0000029492
Tommy Lond Togi Parsaoran Simamora Bank BCA Cab Slipi 084-1474057

Untuk confirm tolong bukti transfer di fax ke : 021- 021-3902012 a/n tommy Lond Togi Parsaoran Simamora

Batas pembayaran Jaket BC akhir Ocktober 2005
******************************************************************************************
"Masiamin-aminan songon lampak ni gaol, masitungkol-tungkolan songon suhat di robean"





YAHOO! GROUPS LINKS




dinsdag, november 08, 2005 

BC [Batak_Cyber] TUHAN, BUKIT BATUKU

                              Renungan Harian

Tanggal: Senin, 7 November 2005
Bacaan : Mazmur 18:2-4
Setahun: Yohanes 11-13
Nats     : Ya Tuhan, bukit batuku, kubu pertahananku dan penyelamatku,
              Allahku, gunung batuku, tempat aku berlindung, perisaiku,
              tanduk keselamatanku, kota bentengku! (Mazmur 18:3)
Judul    : TUHAN, BUKIT BATUKU

Ternyata kita, manusia, melakukan penalaran terutama berdasarkan hati,
dan bukan berdasarkan pikiran. Seorang matematikawan dan ahli teologi
Perancis, Blaise Pascal, dahulu berkata, "Hati mempunyai kemampuan
berpikir yang tidak diketahui oleh pikiran."

Para penyair, penyanyi, pengarang cerita, dan seniman sejak dulu
mengetahui hal ini. Mereka menggunakan berbagai simbol dan perumpamaan
yang lebih berbicara kepada hati daripada kepada pikiran kita. Karena
itulah gagasan-gagasan mereka menembus ke tempat yang tidak dapat
dicapai oleh gagasan lainnya. Dan karena itulah kita berkata, "Sebuah
gambar berharga seribu kata." Gambaran tetap tinggal di pikiran kita
saat semua hal-lain telah terlupakan.

Daud menulis, "Ya Tuhan, bukit batuku, kubu pertahananku, ...
perisaiku, tanduk keselamatanku, kota bentengku!" (Mazmur 18:3).
Pada saat itu ia memikirkan unsur-unsur fisik yang mencerminkan
kenyataan rohani. Setiap gambar dalam pernyataan itu mengekspresikan
pemikiran yang lebih dalam, menghubungkan dunia nyata dengan alam
maya Roh. Daud tidak melantur pada definisi dan penjelasan, karena
penjelasan dapat mengaburkan imajinasi. Setiap gambar tetap tinggal
dalam pikiran kita. Itu adalah gambar-gambar yang membangkitkan
misteri, menggugah imajinasi, dan memperdalam pengertian kita.

Daud membangunkan sesuatu yang tersembunyi di dalam diri kita.
Memikirkan sesuatu secara mendalam adalah hal yang baik. Lalu apakah
arti kalimat Allah adalah bukit batuku, kubu pertahananku, perisaiku
bagi Anda? --DHR

                                 IMAN MENJEMBATANI JURANG
             YANG KEDALAMANNYA TIDAK DAPAT DIUKUR NALAR
 
                     Diterjemahkan oleh Yayasan Gloria dengan izin
                                Hak Cipta (c) pada RBC Ministries




Rudy Lumban Tobing

Account Representative
Nafiri Sion Technology
0818-800046 - 021-92649964


Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click.

******************************************************************************************
Buat yang mau pesan Jaket BC Hub :rihart@sinspec.co.id,rihartcrystal@makalot.com.tw,021-5990443 & 08567000490 or rihart2001 ( YM )

Untuk Pembayaran Jaket BC :
Tommy Lond Togi Parsaoran,Bank Mandiri Cab.Thamrin 103-0000029492
Tommy Lond Togi Parsaoran Simamora Bank BCA Cab Slipi 084-1474057

Untuk confirm tolong bukti transfer di fax ke : 021- 021-3902012 a/n tommy Lond Togi Parsaoran Simamora

Batas pembayaran Jaket BC akhir Ocktober 2005
******************************************************************************************
"Masiamin-aminan songon lampak ni gaol, masitungkol-tungkolan songon suhat di robean"





SPONSORED LINKS
Corporate culture Business culture of china Bali indonesia
Indonesia hotel


YAHOO! GROUPS LINKS




Tentang Batak

  • Batak adalah.... x
  • Batak Berasal dari....
Profile Batak
Didukung oleh Blogger
dan Blogger Templates
Go to resonansi